středa 31. července 2019

Lékořicový kořen

Květy jsou uspořádány do bledě fialových rovných hroznů. Má dlouhý, dřevnatý, vřetenovitý kořen s válcovými výběžky. KOŘEN LÉKOŘICE (GLYCYRRHIZA GLABRA).


V této kapitole se budeme věnovat vlivu lékořicového kořene na imunitní systém. Co se týká přehledu ostatních .

Toto je podrobný článek o nutričním profilu lékořice a jejích léčivých a nežádoucích účincích na vaše zdraví. V přirozené formě je lékořice populární v Itálii (zejména na jihu) a ve Španělsku. Kořen rostliny se jednoduše vykopal, umyl a žvýkal jako osvěžení ústní dutiny.


Kořeny a oddenky lékořice jsou významnou farmaceutickou surovinou, jsou využívány jak v oficinální, tak i tradiční medicíně. Lékořice je koření , které se často . Kořeny lékořice lysé sbíráme nejlépe na podzim z více než tři roky starých rostlin (čím starší rostliny, tím je výtažek z nich účinnější). Lodyhu má vzpřímenou, s lichozpeřenými .

Co vlastně víme o lékořici ? Kořen lékořice připomíná anýz nebo fenykl, ale je výraznější. Má silnou, sladkou chuť a zahřívací účinek. V kuchyni se musí opatrně dávkovat, jeho chuť ladí se . LÉKOŘICOVÝ ČAJ Potřebujeme: půl lžičky drceného kořene lékořice.


Postup: Drogu přelijeme třemi dcl vroucí vody a necháme patnáct minut . Droga se sbírá z rostlin nejdříve po . Její kořen obsahuje totiž glycyrizin, který je více než 30x sladší než sacharóza. Mimo sladkou pochutinu se z lékořice dá také vyrábět čaj, sirup nebo lékořicový. Je padesátkrát sladší než řepný cukr, díky čemuž ho v minulosti používaly jako . Kořenu lékořice se přezdívá sladké dřevo a patří k nejznámějším přírodním drogám. Je hojně užívaný jak v lidovém léčitelství, tak v klasické . Její hlavní přínos je ovšem ve zdravotní prospěšnosti lékořicového kořene.


Je to usušený neloupaný nebo loupaný, celý nebo řezaný kořen a výběžky druhu . Není jen přísadou do bonbonů, její léčebné účinky vás možná překvapí. U nás se můžeme dodnes s lékořicí.

Po vykopání se kořeny rychle omyjí, popřípadě oloupou a suší se nejvýše při ° C. Pendrek - oblíbená cukrovinka, je v podstatě zahuštěný a upravený výtažek z lékořicového kořene. Za studena je hmota křehká, za tepla se mění na ohebnou a .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky