úterý 23. dubna 2019

Kostival listy

Extrakt z listů kostivalu lékařského byl ve třech různých formách pro vnější užití ( gel, roztok, emulze) testován v léčbě zevních ran, a to pomocí . Kostival Lékařský (Symphytum officinale L). Listy kostivalu pomohou už za jednu noc, když je ovaříme a jako teplou kaši položíme na pohmožděná místa. Také listy kostivalu pomohou už za jednu noc, když je povaříme a jako teplou kaši položíme na ochrnuté končetiny.


Dále obsahuje kostival i velké množství třísloviny a slizu.

Pokud z kostivalu využíváte listy na čaj, neměli byste jej pít dlouhodobě. Archiv Podobné Čerstvé listy (mohou být i teplé) umyjeme, na desce rozválíme válečkem na. Každý rok z kořene kostivalu vytvářím několik produktů- mast, mazání. Velké, střídavé listy mají vejčitě kopinatý až kopinatý tvar, jsou drsné, ochlupené, z rubu mají výraznou žilnatinu. Květy nachově fialové, ojediněle i růžové nebo . Díky tomu má kostival na zahradě mnohostranné využití: Zásobování.


Jednoduše se dají použít i mladé listy , které lze obalovat v trojobalu a smažit.

Kořen a listy kostivalu lékařského mají v lidovém léčitelství široké uplatnění. Významné je vnější použití kostivalu ve formě obkladů při krevních podlitinách a sraženinách, při zánětu žil, dně, zánětech svalů a šlach, . Nádherná a elegantní bylina prezentující už v názvu kterak ji nejlépe. Nadzemní části si vzájemně snaživě stíní, boxují listy a rostou ze všech sil . Používá se kořen (Radix symphyti, Radix consolidae), někdy list (Folium symphyti).


V minulosti byly listy kostivalu považovány za jedlé. Je dobré na zimu dát kořen kostivalu do písku podobně jako mrkev nebo petržel. Z kostivalu bylo dokonce . Listy z kostivalu se krátce povaří a obloží se jimi za tepla nemocné místo. Stonek i listy jsou ochlupené. Jednotlivé květy na jeho vijanech rozkvétají postupně a posléze postupně . Listy jsou umístěny střídavě, mají vejčitě kopinatý až kopinatý tvar, jsou chlupaté.


Sbírá se zejména kořen, méně list. Kořen se sbírá na jaře před začátkem vegetace nebo na podzim (září, říjen), přednostně se ale užívá čerstvý, lze jej uskladnit . V Česku ho lze najít na celém území .

Málokdo měl ale příležitost ochutnat jeho chuťově nezaměnitelné mladé listy. Má chlupaté listy , fialové květy a tmavě hnědý až černý kořen. Právě ten má nejsilnější léčebný účinek. Oddenek je tlustý, černý a bohatě větvený. Lodyha i listy jsou porostlé štětinatými chlupy.


Mlade listy kostivalu se mohou obalit v testicku (vejce, mouka, voda) a osmazit, je to vytecne lehke letni jidlo. Take nechavam listy odlezet ve . Květy kostivalu jsou fialové, modré nebo bělavé, hustě uspořádané ve shlucích. Lodyžní listy vyrůstají střídavé, sbíhavé, vejčitě kopinaté, přízemní a dolní listy jsou s křídlatým.


Tempura z kostivalu (Tempura je tradiční japonský pokrm ze smažené zeleniny či ryb).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky