V současnosti je špalda považována za zdravější alternativu šlechtěné pšenice,. Obrázky, zvuky či videa k tématu pšenice špalda ve media Commons . Jedná se o velmi odolnou a nenáročnou rostlinu. Může obsahovat stopy sezamu, skořápkových plodů a celeru.
Je lehce stravitelná, bohatá na minerály a posiluje . Pšenice špalda - historie, popis, složení, použití, účinky špaldy na zdraví.
V jejím zrnu se nacházejí důležité živiny . Je pro ni charakteris- tická mohutná kořenová . Pěstování v ekologickém zemědělství. Co obsahují zrna, nať, otruby a klíčky? Lidé mají občas tendenci zesměšňovat to, co neznají, zdravou stravu pokládají za módní . Připomíná oříšky, a proto se doporučuje . Za pravlast pšenice špaldy je obecně pokládána Mezopotámie. V historii byla špalda oblíbená pro . B1 jenž působí preventivně proti .
V dávných dobách znali špaldu v Egyptě, pěstovali ji také Keltové a staří Germáni. Ide o neuveriteľne výživnú obilninu, ktorá je predchodcom a zároveň zdravou náhradou pšenice. Klíčky působí regeneračně na tělní buňky a chrání proti infekcím. Jaké výživové hodnoty mají? Pluchy chrání zrna před vnějšími vlivy a hmyzem tím, že je obalují.
Je výjimečnásvým složením i zajímavou ořechovou chutí. Obsahuje vysokýpodíl bílkovin ( ) . Dají se z ní připravit výtečné a trvanlivé moučníky. ZOLLERNSPELZ je polopozdní vysoce výnosná ozimá pšenice špalda nízkého vzrůstu s velmi dobrou odolností proti poléhání. Odrůda špaldy ZOLLERNSPELZ. Později ustoupila šlechtěné pšenici, která.
Je vyjímečná svým složením a zajímavou oříškovou chutí. Je vhodná do karbanátků, do masových a . V Evropě ji pěstovali již Germáni a Keltové. Na naše území se špalda dostala ve středověku. Tou vyvolenou je totiž moje nejoblíbenější obilovina – špalda. Celým názvem pšenice špalda , neboť špalda je opravdu druhem známé klasiky.
Pšenice setá, Špalda , Zdraví, Bylinky.
Triticum spelta, zastarale samopše) je druh rozpadavé pšenice. Překlady z češtiny do angličtiny, francouzštiny, němčiny, španělštiny, italštiny, ruštiny, .
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.