pondělí 26. března 2018

Cerveny rybiz

Rybíz červený (Ribes rubrum) je ovocný keř, jehož plody jsou malé jedlé bobule červené barvy s nakyslou chutí. Patři do čeledi meruzalkovité. Katalog rostlin › Keře Archiv Podobné Rybíz červený je beztrnný ovocný keř s pětilaločnými listy spirálovitě uspořádanými na stopkách a černošedou kůrou. Jeho plody mají osvěžující, mírně kyselou . Rybíz má stejné nároky na půdu jako angrešt.


Nedaří se mu v půdách příliš těžkých, příliš suchých nebo naopak s vysokou hladinou spodní vody.

Pěstování rybízu je opravdu snadné, zejména nyní, když existují hybridní odrůdy odolné proti plísním, houbovým onemocněním a škůdcům. Chtěli byste mít ovoce ze své vlastní zahrádky, ale nemáte příliš prostoru na vysoké a mohutné stromy? Pak byste se mohli zaměřit na . Pravidla pro řez bílého, červeného a černého rybízu se však v určitých fázích liší.


Zrovna tak rozdílnou péči vyžadují rybízové keře a stromky. O rybízu se mluví jako o multivitaminových pilulkách, jejich dužina a slupka je plná vitamínu C. Kromě toho, že jsou velmi zdravé, můžete je . Plodem jsou malé červené nebo žluté bobule, které jsou zdrojem vlákniny a vitaminu C. Rybíz ( rybíz červený a černý - latinsky ribes rubrum nigrum) asi není třeba nijak zvlášť představovat, je to oblíbené bobulové ovoce, které .

Také máte rádi červené a lesklé kuličky červeného rybízu ? V létě jsou opravdu příjemným nakyslým osvěžením za horkého počasí. Do kastrůlku dáme omytý rybíz , přilijeme dl vody a dáme povařit na cca minut. Pak vše přecedíme, propasírujeme přes cedník, aby jsme se zbavili.


Uložte si rybíz červený do svého . Keřový rybíz červený ROLAN je středně raná odrůda pocházející z Holandska. Hrozny jsou středně dlouhé. Bobule mají velkou velikost a červenou barvu. Novější ruská odrůda červeného rybízu. Hrozen střední, bobule stření až větší,chutná sladkokysele, velmi příjemná na přímý konzum.


Kdy a jak řezat červený rybíz. Rybíz patří mezi nejčastěji pěstované drobné ovoce na našich zahrádkách. Nakyslá chuť ve sladkých moučnících je prostě báječná, vždyť kdo by nemiloval tvarohový koláč s rybízem a drobenkou? Nejlépe roste při půdní reakci 5–pH.


Tu pravou chuť dětství od našich babiček můžete najít v limonádách se sirupem z Černého a červeného rybízu. Výrazná barva a chuť limonády Vás vrátí ke . Recept na zavařený rybíz chuťově upravený jako brusinky. Džem z jahod a rybízu vynikající na sladké palačinky nebo vafle.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky