pondělí 13. února 2017

Dřišťál

Má hladkou bělavě zelenou kůru a hluboce rýhované slámově žluté větve. Ale víte o tom, že listy dřišťálů vám mohou nabídnout nejen tyto základní barvy, ale i jejich další. Mají dekorativní plody a trny, které vynikají . Krásný opadavý trnitý keř.


Se svojí hustotou a výškou do m jej můžete použít jako nižší nepropustný živý plot, který je celý rok nádherně zabarvený do mnoha. Důležitou plodinou jsou ostatně dodnes například v .

Oslní Vás zeleným, žlutým či červeným olistěním a plody také hrají různými barvami . Dřišťály mají výhony s trny, . Keř pro milovníky kyselých bonbonů s bleskurychlým reflexem a falešnými trny dorůstající výšky -m. Nízký zakrsle rostoucí neopadavý keř, který se od ostatních dřišťálů liší pouze drobnými trny, které nejsou nebezpečné. Je trnitý, je barevný, je pevný a je nepropustný.


I kočky si rozmyslí, než se pustí na cestičku skrz dřišťál. Berberis sicula Jan Elench. Zralé plody dřišťálu (tzv. dřišťálky) jsou jedlé (obsahují vysoký podíl vytamínu C).

Je to až tři metry vysoký, opadavý keř. Pomalu rostoucí stálezelený dřišťál , listy tmavě zelené, lesklé, květy žluté. Velice dekorativní stálezelený keř, své uplatnění najde především ve . Tento kultivar se pyšní sytou, červenofialovou barvou. Na léčivé účinky mnohých plodů se často zapomíná. Drobné červené bobule dřišťálu obecného jsou přitom velice prospěšné pro lidské zdraví.


Může obsahovat stopy lepku. Atropurpurea je výjimečný svým . Zavíčkujeme a necháme několik týdnů stát, až se dřišťál rozpustí. Jejich superkyselá chuť se snoubí se sladkým medem do lahodné medicínky. Složení: celé sušené plody dřišťálu (9 ), slunečnicový olej. Průměrné výživové hodnoty na 1g výrobku Energie: 3kcal Sacharidy: g - z toho cukry: . Některé druhy dřišťálu jsou invazní – zejména mimo areál svého přirozeného rozšíření, například na Novém Zélandu.


Jedná se o opadavý hustý . Má trny a zlatožluté květy, intenzivně aromatické. Ten se nachází zejména v jeho kůře.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky