Bezinková limonáda je klasika. Květy černého bezu můžete využít i jinak - ochutnali jste například smažená květenství? Skvělou službu vám opět udělá bezový čaj s medem a citronem.
Nejoblíbenější jsou květy , v lidovém léčitelství se využívá téměř celá. Syrové bezinky jsou mírně toxické a ve větších dávkách vyvolávají . Lidově - kozičky, kosmatice ( bezový květ ), psí bez, smradlavý bez, smradlinky, chebzí.
Známé úsloví praví: „ Před heřmánkem smekni a . Není nic jednoduššího než si bezový květ nasbírat ve volné přírodě, usušit a těšit. Do litrové sklenice dáme 10umyté květy , zalijeme vodou s cukrem přidáme citron a ocet. Sklenici převážeme plátýnkem a uložíme normálně v. Sirup z bezu - Pomáhá proti vlhkému kašli a tlumí horečku - bezinkový sirup z květu lze jej užívat na lžičce. Pro sušení sbíráme celé, plně rozkvetlé květy , a to ulamováním nebo odstřiháváním. Do zavařovací sklenice vložíte čerstvé květy bezinek a zalijete octem.
Květu černého bezu se používá jako podpůrného prostředku buď samostatného nebo ve směsi.
Tady je sirup z květů černého bezu jak jej dělám já a moje tipy na to,. Bezový sirup je fajn na osvěžující limonádu, ale dávkujte jej s rozumem. Květy bezu opatrně opláchněte studenou vodou tak, abyste z nich neomyli všechen pyl – to on určí kvalitu sirupu a předá mu své léčivé. Nejjednodušší je pro nás však jistě sběr květů a plodů, popřípadě listů. Už naši předkové znali pozitivní účinky černého bezu na naše zdraví.
A možná jste i vy chodili jako děti se svou babičkou na bezové květy. Přejít na Květy bezinky. Po usušení květy odrhneme a skladujeme v uzaváratelné nádobě. Pokapané lučním medem je pak můžete podávat jako skvělý.
Recept na domácí bezinkový sirup, který má jedinečnou chuť. Zvolíte slaďoučké koláčky, nebo smažené květy ? Bez černý (Sambucus nigra) je jednou z nejoblíbenějších bylin lidového léčitelství. Jeho keře najdeme snad všude, a to nejen na okrajích lesa, . Každé jaro naše babičky, prababičky i praprababičky připravovaly z čerstvých bezových květů tuto . Tato bylina je známa také pod názvy baza, bazičky, beza, bez domácí, bezinky, bez psí, bez smradlavý, bezoví, bezový květ , bílý bez, bzí, bzina, bzinčí, bzinky, . Utrhněte voňavý, zpola rozvitý květ a můžete se pustit do přípravy kosmatice.
Bezové květy důkladně omyjeme, nůžkami odstříháme stopky a necháme.
Příjemně naladit vaše chuťové buňky pomůže také bezinkové víno. Po přinesení domů je lepší květy na chvíli rozložit na noviny - zbavíte se tak nadbytečných bílkovin ve formě hmyzích obyvatel. Pro mě je to letní evergreen! Je úplně jedno, kolik litrů vyrobím, mám vždy jistotu, že nevydrží .
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.