pátek 5. srpna 2016

Semena chřestu

Chřest lékařský - je oblibený druh zeleniny díky své lahodné chutí a také díky obsahu vlákniny a bílkovin. Chřest je odolná a zároveň trvanlivá rostlinka. První sklizeň lze očekávat po prvním roce, a pak dva roky souvisle za sebou.


Chřest neboli Asparágus patří mezi velmi specifickou zeleninu. Z jejich výtěžku se můžete těšit nejdřív za tři roky od zasazení prvních semínek.

Vyséváme na jaře do pařeniště nebo na výsevní záhon, kde sadbu po vyjednocení . Druhým rokem rostliny přesazujeme na stanoviště. Nejlépe je předpěstovat si sadbu chřestu ze semene , které si koupíte běžně v obchodě s osivy zeleniny. Chřestu se daří v lehkých vápenitých půdách.


Výsev přímo do volné půdy je možný až v dubnu. Rovněž se dají použít po opadání zelených jehlicovitých lístků třeba do suché kytky. Také se z nich chřest snadno semení.


Balení obsahuje celkem 1ks semen chřestu lékařského.

Chřest sloužil jako zelenina již ve starém Egyptě a je doporučovanou zeleninou až do dnešní doby. Počet semen v balení: ks. Před výsevem je třeba semena máčet až dny. Chřest vzchází při teplotách okolo °C, přičemž týdnů poté můžeme rostliny přepichovat . To znamená, že existují rostliny samčí a samičí.


Na samičích se tvoří semena. Mám je teď namočené a zítra budu vysévat. Semena jsem koupil v zahrádkářských potřebách. Návodů na pěstování je spousta, ale nikde jsem se nedozvěděl, . Informace, jak připravit záhon pro pěstování chřestu. Výsadba se provádí zjara do kontejneru.


Nikde jsem ale nenašla obrázek dospělého fialového chřestu, takže je otázkou, jestli nakonec stejně nezezelená. Ve své době byl ivančický chřest ve světě daleko známější než plzeňské pivo. Podle nejstarších pramenů se první sazeničky chřestu dostaly do Ivančic koncem. Užitkovou částí jsou pazochy, dužnaté mladé výhonky.


Ty získávají jemnost tím, že se nechávají vyvíjet pod povrchem půdy. Jsou bílé a jen na světlo.

Velký výběr kvalitního zboží za dostupné ceny.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky